Vragen over personeel? Bel de Personeelsman: 030 - 636 59 56

  Geen producten in winkelwagen

  Verplichte vakantiedagen

  Als werkgever mag je verplichte vrije dagen aanwijzen waarop al jouw werknemers vakantie voor moeten opnemen. Een voorbeeld van een veelgebruikte verplichte vrije dag is de vrijdag na hemelvaart. In sommige branches, zoals in de bouw of het onderwijs, hebben de bouwvak of de schoolvakanties als collectieve vakantieperiode.

  Wat je zeker moet weten over verplichte vakantiedagen of vakantieperiode:

  • Verplicht vrije dagen bepaal je als werkgever zelf als dit is opgenomen in de CAO of is overeengekomen met de Ondernemingsraad. Het kan gaan om een verplichte vakantiedag (bijvoorbeeld de dag na Hemelvaart) of een verplichte vakantieperiode (bijvoorbeeld de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw).
  • De verplichte vrije dag gaat in principe af van het vakantiedagensaldo van de werknemer, tenzij je ervoor kiest een extra vrije dag toe te kennen.
  • Op een verplichte vrije dag betaal je het loon gewoon door en levert de werknemer een vakantiedag in. Dit mag een wettelijke of een bovenwettelijke vakantiedag zijn.
  • Je kunt ook als werkgever besluiten de verplichte vrije dag te schrappen. Deze dag wordt dan weer toegevoegd aan het aantal vakantiedagen waarvan de werknemer zelf mag kiezen wanneer hij deze opneemt.
  • Is de verplichte vrije dag geen vakantiedag maar een extra vrije dag, dan kun je daar als werkgever ook mee stoppen.

  Meer weten over vakantiedagen?

  Voorbeeld artikel verplichte vakantiedagen voor in de arbeidsovereenkomst of personeelsreglement downloaden?

  Schrijf je in voor de gratis tips & actualiteiten en download direct kosteloos een voorbeeld artikel verplichte vakantiedagen voor in de arbeidsovereenkomst of in het personeelsreglement. Dit zonder verdere verplichtingen.