Vragen over personeel? Bel de Personeelsman: 030 - 636 59 56

  Geen producten in winkelwagen

  Vakantiedagen vervallen

  vakantiedagen vervallen

  Sinds de nieuwe vakantiewetgeving is vakantiedagen vervallen eenvoudiger geworden. Je moet een splitsing aanhouden van wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen. Deze hebben een verjaringstermijn van 6 maanden voor de wettelijke vakantiedagen en 5 jaar voor de bovenwettelijke vakantiedagen. Het is niet mogelijk vakantiedagen tijdens het dienstverband uit te laten betalen. Alleen voor bovenwettelijke dagen kan een uitzondering gelden.

  Wat je zeker moet weten over vakantiedagen vervallen

  • Voor de wettelijke vakantiedagen geldt een vervaltermijn van 6 maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de vakantiedagen zijn opgebouwd. Dit betekent dat de fulltime werknemers de 20 wettelijke vakantiedagen die zij hebben opgebouwd in 2016 dus kunnen opnemen tot 1 juli 2017.
  • De bovenwettelijke vakantiedagen (en alle tot 1 januari 2012 opgebouwde vakantiedagen) geldt de wettelijke verjaringstermijn van vijf jaar. Dit laatste stuwmeer aan verloftegoed uit het verleden vervalt dus  1 januari 2017 als je de administratie goed is bijgehouden.
  • De werknemer neemt steeds als eerste de dag op die als eerste door verjaring verloren zal gaan.
  • Het is toegestaan de wettelijke vervaltermijn van 6 maanden na het jaar van opbouw te verlengen, bijvoorbeeld met bijvoorbeeld een jaar. Dit is echter niet verstandig. Bedenk dat het opsparen van verlofdagen veel geld kost. Je moet hier een bedrag voor reserveren op de balans voor het geval de werknemer uit dienst gaat en zijn verloftegoed laat uitbetalen. Ook de waarde van een verlofdag stijgt naarmate het loon hoger wordt.
  • Stimuleer de opname van het wettelijk verlof, verstrek eind december een verlofoverzicht en wijs de werknemer op zijn openstaande vakantiedagen. Maak concrete afspraken met je werknemer dat hij de niet genoten vakantiedagen opneemt in de eerste helft van het komende kalenderjaar (voor 1 juli). Wijs hem er schriftelijk op dat deze vakantiedagen vervallen.
  • Er kunnen afspraken worden gemaakt als de werknemer redelijkerwijs (bijvoorbeeld wegens medische redenen of door toedoen van de werkgever) niet in staat is geweest om vakantie op te nemen.
  • Er is een verschil tussen het verjaren en vervallen van vakantiedagen. Bij verjaring zijn vakantiedagen na de vervaltermijn van vijf jaar niet meer af te dwingen door de werknemer. Om verjaring te voorkomen, kan de werknemer de opgebouwde vakantiedagen opnemen of  de verjaring ervan onder bepaalde voorwaarden tegenhouden. Dit wordt in juridische jargon ook wel stuiten genoemd. Hierdoor gaat er een nieuwe verjaringstermijn lopen.
  • Bij een vervaltermijn is het 'stuiten' niet mogelijk; de vakantiedagen kunnen dan alleen binnen de voorgeschreven termijn worden opgenomen. Gebeurt dat niet? Dan vervalt het recht om na afloop van de vervaltermijn de vakantiedagen alsnog op te nemen. 
  • Wees duidelijk naar je personeel als het gaat om het vervallen van vakantiedagen. Download de tool voorbeeld vakantieregeling en neem deze desgewenst op in het personeelsreglement.

  Vakantiedagen vervallen wanneer ook alweer?

  Door de invoering van de vakantiewetgeving in 2012 zijn er verschillende potjes met vakantietegoeden ontstaan. Je hebt naast de jaarlijkse vervaldatums van de wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen nog (voor de laatste keer) te maken met de oude vervaltermijn van vijf jaar voor de wettelijke vakantiedagen die een werknemer voor 2012 heeft opgebouwd.

  De juiste volgorde voor opgebouwde vakantiedagen tot en met 2020

  1. Wettelijke vakantiedagen over 2020, deze vervallen per 1 juli 2021.
  2. Overgebleven bovenwettelijke vakantiedagen over 2016; deze vervallen per 1 januari 2022.
  3. Overgebleven bovenwettelijke vakantiedagen over 2017; deze vervallen per 1 januari 2023.
  4. Overgebleven bovenwettelijke vakantiedagen over 2018; deze vervallen per 1 januari 2024.
  5. Overgebleven bovenwettelijke vakantiedagen over 2019; deze vervallen per 1 januari 2025.
  6. Overgebleven bovenwettelijke vakantiedagen over 2020; deze vervallen per 1 januari 2026.

  Meer weten over vakantiedagen vervallen?

  Meer weten over vakantiedagen?

  Voorbeeld artikelen vakantieregeling voor in de arbeidsovereenkomst of personeelsreglement downloaden?

  Schrijf je in voor de gratis tips & actualiteiten en download direct kosteloos een voorbeeld artikel voor in de arbeidsovereenkomst of in het personeelsreglement. Dit zonder verdere verplichtingen.