Vragen over personeel? Bel de Personeelsman: 030 - 636 59 56

Geen producten in winkelwagen

Hoe werkt de nieuwe ketenregeling?

Wat zijn de veranderingen in de ketenregeling?

Voorheen was de ketenregeling in het kort 3 x 3 x 3. Wat betekent dat?

  • 3 verlengingen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geven recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op (dus met ingang van de vierde arbeidsovereenkomst);
  • 3 jaar of langer één of meerdere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd geven eveneens recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
  • 3 maanden is de tijd die de werknemer onafgebroken uit dienst moet zijn geweest om de ‘teller te resetten’. Daarna kan opnieuw worden begonnen aan een keten van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.

De ketenregeling is per 1 juli 2015 gewijzigd naar 3 x 2 x 6. Wat betekent dat?

  • 3 verlengingen geven recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, geen afwijking van de oude situatie;
  • 2 jaar of langer één of meerdere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd geven ook recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in de nieuwe ketenregeling, dus een jaar minder dan in de oude situatie;
  • 6 maanden is de tijd die nodig is om te ‘resetten’ en die de werknemer uit dienst moet zijn geweest om een nieuwe keten van arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te kunnen starten.

Kortom: we gaan van 3 x 3 x 3 naar 3 x 2 x 6 door de invoering van de nieuwe ketenregeling

Hoe werkt de 7+8+8 regel?

Om te voorkomen dat je straks onnodig een transitievergoeding moet betalen, dien je een dienstverband met een lengte van twee jaar of langer te vermijden. Hou daarbij rekening met je tijdelijke contracten en gebruik de 7 + 8 + 8 regel zodat je als werkgever optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van de nieuwe wetgeving.

Je biedt je nieuwe werknemer in eerste instantie een arbeidsovereenkomst aan voor de duur van zeven maanden. Voldoet de werknemer? Dan kun je nog een tweede en een derde contract voor acht maanden aanbieden. Een maand voor de afloop van het derde contract kun je laten weten of de werknemer of de werknemer wel of geen vast dienstverband krijgt.

De 7+8+8 regel heeft drie voordelen:

  • Je mag in de eerste arbeidsovereenkomst van zeven maanden gewoon een proeftijd opnemen. De proeftijd is namelijk niet meer toegestaan in een eerste contract van zes maanden of minder. Door het eerste contract zeven maanden te laten duren, kun je de eerste maand gebruiken om het functioneren van de werknemer te beoordelen. Functioneert de werknemer niet, dan kun je de arbeidsovereenkomst per direct en zonder ontslagvergunning beëindigen.
  • De drie tijdelijke contracten duren in totaal 23 maanden waardoor je optimaal van de flexibele mogelijkheden gebruikt maakt. Je moet nu onder de nieuwe regels een werknemer na drie contracten of twee jaar (wat er eerder komt) een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden. Met de 7+8+8 regel stel je een vast contract nog even uit.
  • Je hoeft nu de werknemer geen transitievergoeding te betalen als je na het derde contract besluit de samenwerking te beëindigen. Deze vergoeding betaal je namelijk wel bij een dienstverband dat twee jaar of langer duurt. De 7+8+8 regel zorgt er dus voor dat je de werknemer zo lang mogelijk in dienst kunt houden, zonder dat je hem na afloop van het derde contract een transitievergoeding hoeft te betalen.
  • Vergeet niet tijdig om schriftelijk aan de werknemer te bevestigen of je het contract verlengt of niet (de zgn. aanzegverplichting). 

Hoe werkt de nieuwe ketenregeling / bijgewerkt 27 juli 2015