Vragen over personeel? Bel de Personeelsman: 030 - 636 59 56

  Geen producten in winkelwagen

  Vakantiedagen opbouwen

  Werkt een werknemer in loondienst, dan heeft hij recht op vakantiedagen. In de vakantiewetgeving staan de regels waaraan je als werkgever minimaal moet voldoen. In veel cao’s zijn de wettelijke verplichtingen verder uitgebreid. Het is mogelijk om samen met je werknemer aanvullende afspraken te maken over vakantiedagen opbouwen en opnemen. Deze afspraken leg je vast in de arbeidsovereenkomst.

  Wat je zeker moet weten over vakantiedagen opbouwen:

  • Het is wettelijk bepaald dat iedere werknemer recht heeft op minimaal vier keer de overeengekomen arbeidsduur per week en 8% vakantietoeslag.
  • Per jaar bouwt een werknemer bij een vijf daagse werkweek dus 20 vakantiedagen op. Dit zijn wettelijke vakantiedagen.
  • Veel werkgevers kennen hun werknemers bovenop de wettelijke vakantiedagen extra vakantiedagen toe. Dit zijn bovenwettelijke vakantiedagen.
  • Vakantiedagen worden opgebouwd over de periode dat de werknemer recht heeft op loon. Ook de periode dat de werknemer ziek is of op vakantie is, bouwt hij toch vakantiedagen op.
  • Bij vrijwel alle wettelijke verlofregelingen inclusief het bijzonder of buitengewoon verlof, de vakantieperiode zelf en de door het bedrijf erkende feestdagen, heeft de werknemer recht op loon en bouwt hij vakantiedagen op. Dit met uitzondering tijdens het onbetaald verlof en ouderschapsverlof.
  • Wanneer een werknemer in deeltijd werkt en/of minder dan een jaar in dienst is, worden de vakantiedagen naar evenredigheid berekend.
  • Zieke werknemers bouwen sinds 2012 over de hele periode waarin zij ziek zijn vakantiedagen op. Over de opbouw van bovenwettelijke vakantie-uren tijdens ziekte kunnen afwijkende afspraken in een arbeidsovereenkomst of cao zijn gemaakt. Meer weten over verlofopbouw bij ziekte?
  • Wees duidelijk naar je personeel als het gaat om het opbouwen van vakantiedagen. Download de tool voorbeeld vakantieregeling en neem deze desgewenst op in het personeelsreglement.

  Hoe bereken je het aantal vakantiedagen voor parttimers?

  Een fulltimer heeft recht op twintig vakantiedagen per jaar (4 x 40 = 160 / 8 = 20). Je berekent het aantal wettelijke vakantiedagen door het aantal uren dat een werknemer per week werkt met vier te vermenigvuldigen de uitkomst door 8 (uur) te delen. Een parttimer die twee dagen per week werkt (16 uur) krijgt 8 wettelijke vakantiedagen per jaar (4 x 16 = 64 / 8 = 8).​

  Meer weten over vakantiedagen opbouwen?

  Meer weten over vakantiedagen?

  Voorbeeld artikelen vakantieregeling downloaden?

  Schrijf je in voor de gratis tips & actualiteiten en download direct kosteloos een voorbeeld beding voor in de arbeidsovereenkomst of in het personeelsreglement. Dit zonder verdere verplichtingen.