Vragen over personeel? Bel de Personeelsman: 030 - 636 59 56

  Geen producten in winkelwagen

  Hoe meld ik een werknemer uit dienst? Stap 6: afscheid werknemer

  Stap 6. Afscheid werknemer

  Uiteraard hangt de wijze van afscheid nemen af van de wijze waarop de werknemer heeft gefunctioneerd, de lengte van het dienstverband en de manier waarop de beëindiging tot stand is gekomen.

  Hoe neem je afscheid?

  Zeker als de werknemer na jarenlange trouwe dienst, al dan niet gedwongen,  je bedrijf verlaat, is een afscheid een mooi gebaar. Dit kan al door hem ten overstaan van zijn afdeling te bedanken met een mooie bos bloemen en een dinerbon. Dit hoeft niet veel te kosten en je hebt er een ambassadeur voor terug.

  Het kan ook grootser, bijvoorbeeld met een georganiseerd afscheid in bijzijn van klanten. Ieder bedrijf doet het anders. Dit lees je in de richtlijn wijze van afscheid nemen bij uitdiensttreding die je naar willekeur op maat kan (laten) maken voor je bedrijf.

  Getuigschrift en referenties

  Je kunt zelf aanbieden om als referentie op te treden en/of een getuigschrift op te stellen. Hierover heb je al in stap 1 afspraken gemaakt. Heb je dit niet? Geef de vertrekkende werknemer dan pas een getuigschrift aan het einde van het dienstverband als hij hier nadrukkelijk om vraagt. Zet daarin alleen dat wat waar je wettelijk toe verplicht bent, maar niet als de werknemer aan jou vraagt om meer specifieke zaken te vermelden.

  Lees meer in is een getuigschrift verplicht? of gebruik de gratis checklist getuigschrift of het model opstellen getuigschrift.

  • Vergeet niet dat je ex-werknemers ambassadeurs kunnen zijn voor jouw bedrijf. Ook kan het goed voor jouw bedrijf zijn dat de altijd goed functionerende werknemer een paar jaar ergens anders in de keuken kijkt en na verloop van tijd weer terugkeert op het oude nest. Houdt eenvoudig contact door eens per half jaar een belangstellend mailtje te sturen.
  • Benader nooit zelf zijn nieuwe werkgever. Als ex-werkgever mag je nooit (zichtbaar) de eerste stap zetten bij het verstrekken van een slechte referentie. Een overtreding van deze regel kan je duur komen te staan als jouw ex-werknemer een zaak tegen je aanspant.

  Afscheid werknemer / bijgewerkt 1 januari 2021