Vragen over personeel? Bel de Personeelsman: 030 - 636 59 56

    Geen producten in winkelwagen

    Wel of geen jurist of advocaat inhuren?

    Je mag een ontslagprocedure zelf voeren. Je bent niet verplicht om een advocaat of jurist in te schakelen. Je kunt dus zelf kiezen of je hier wel of geen gebruik van maakt, maar wees je vooraf bewust van de risico’s.

    De beëindigingsprocedure via het UWV verloopt schriftelijk en is 'juridisch gezien' niet al te complex. Je kunt dit goed af met een specialist. Een advocaat is waarschijnlijk niet nodig.

    Voor een procedure via de kantonrechter neem je een risico. Een jurist of advocaat van de tegenpartij zal mogelijk met juridische termen proberen zand in je ogen te strooien. Je moet dus sowieso weten hoe het arbeidsrecht in elkaar steekt. Schakel bij twijfel liever een jurist of advocaat in om je bij te laten staan op een zitting om hem het woord te laten voeren.

    ​Heb je minder budget en/of is de zaak zo klaar als een klontje? Dan is het zeker een overweging om de zaak zelf te doen desgewenst met hulp van een specialist. 

    Verschil advocaat en jurist

    Maar wat is nu het verschil tussen een jurist en een advocaat? Heel simpel gezegd: elke advocaat is jurist maar niet elke jurist is ook advocaat. Beiden hebben rechten aan de universiteit gestudeerd en hebben de mr.-titel. Het verschil is dat een jurist zich pas advocaat mag noemen als hij na zijn afstuderen nog een driejarige parttime advocatenopleiding heeft gevolgd.

    Wat betreft arbeidsrecht ben je je niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Gaat het om juridisch advies, dan kun je mogelijk prima uit de voeten met een jurist. In de praktijk zal hij eerder geneigd zijn een praktische oplossing te kiezen dan een puur juridische. Ofwel, hij kiest liever voor een onderhandelingsresultaat dan voor een zitting.

    In de rechtbank

    Maar ook bij een gang naar de kantonrechter heb je niet persé een advocaat nodig. Je mag hierbij eventueel de hulp van een jurist inroepen. Je bent echter verplicht een advocaat in te schakelen als de procedure bij de rechtbank, het Gerechtshof (hoger beroep) of Hoge Raad (cassatie) plaatsvindt. Maar voor een gang naar de kantonrechter kan een jurist of een specialist je prima bijstaan.

    Kosten

    Het inhuren van jurist of specialist scheelt sowieso in de kosten. Advocaten rekenen in een ontslagzaak een uurtarief van 200 tot 240 euro exclusief btw terwijl een jurist met hetzelfde specialisme een tarief van 140 - 175 euro per uur rekent.