Vragen over personeel? Bel de Personeelsman: 030 - 636 59 56

  Geen producten in winkelwagen

  Negatieve referentie werkgever

  De vertrekkende werknemer kan jou vragen om als referentie op te treden voor potentieel nieuwe werkgevers. Hierbij verwacht de werknemer dat je een positieve waardering over hem uitspreekt. Natuurlijk is dat geen probleem.... maar niet als jullie op een minder vriendelijke wijze uit elkaar gaan. Gebruik dan de checklist verstrekken referenties of lees verder.

  Pas op met negatieve referentie werkgever

  Het is in ieder geval raadzaam de vragen van de potentiële werkgever op een correcte, niet te uitvoerige wijze te beantwoorden. Doe dit altijd mondeling (telefonisch) en niet schriftelijk. Wees beducht dat de ex-werknemer jou aansprakelijk kan stellen voor schade als hij (ook) door jouw toedoen de nieuwe baan niet krijgt. Houd het daarom kort en beantwoordt het hoogstnoodzakelijke.

  Bij doorvragen van de potentiële werkgever kun je aangeven dat je daar geen antwoord op kunt geven. “Waarom niet?” zal dan al snel zijn reactie zijn. Reageer dan dat je dit niet goed hebt kunnen beoordelen of dat je je liever over dit soort zaken op de vlakte houdt. Kraak de werknemer in ieder geval niet af.

  Als je alleen mondelinge informatie geeft, dan is kan de werknemer niet gemakkelijk te bewijzen dat zijn afwijzing mogelijk door jouw toedoen komt.

  Benader nooit zelf een (potentiële) werkgever

  Als ex-werkgever mag je nooit (zichtbaar) de eerste stap zetten bij het verstrekken van slechte referenties. Het overtreden van deze regel kan je duur komen te staan als jouw ex-werknemer hier werk van maakt en een schadevergoeding eist.

  Maar er zijn situaties waarin je anderen wilt waarschuwen voor een rotte appel die jouw bedrijf heeft verlaten. Denk aan diefstal, fraude of mishandeling, bedreiging en dergelijke. Pas al helemaal als er geen bewijslast is. Zorg er altijd voor dat je zelf niet (zichtbaar) de eerste stap zet. Via via mondeling is lastig te bewijzen.

  Negatieve referentie werkgever / bijgewerkt 1 januari 2021