Vragen over personeel? Bel de Personeelsman: 030 - 636 59 56

    Geen producten in winkelwagen

    Bedenktijd vaststellingsovereenkomst

    Bedenktijd vaststellingsovereenkomst

    Wat als je met een werknemer afspraken hebt gemaakt over zijn ontslag en hij opeens begint over bedenktijd vaststellingsovereenkomst? Of nog erger? Hij krabbelt terug?

    Er is een wettelijke bedenktermijn. Dit geeft binnen 2 of 3 weken duidelijkheid of een werknemer werkelijk akkoord gaat met zijn ontslag.

    Bedenktijd vaststellingsovereenkomst: twee weken of toch drie?

    Het is bij wet zo geregeld dat de werknemer binnen twee weken terug mag komen op zijn getekende vaststellingsovereenkomst. Als je de werknemer niet hebt gewezen op de mogelijkheid dat hij de instemming kan herroepen, dan is deze termijn drie weken (!)

    Wanneer gaat de bedenktijd nu precies in?

    De wet is duidelijk:

    • vanaf het moment waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, begint de bedenktermijn te lopen;
    • de vaststellingsovereenkomst kan alleen schriftelijk tot stand komen.

    Een uitspraak van de rechtbank uit Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2016:996) heeft inmiddels tot nodige discussies geleid. Er was per mail akkoord gegeven door (de gemachtigden van) partijen. Dit is ook ‘schriftelijk’. De kantonrechter oordeelde dat bij de ondertekening van de medewerker (een week later) de bedenktermijn begon te lopen. Meer weten over deze en andere opmerkelijke uitspraken? Lees de vaststellingsovereenkomst tips voor werkgever

    Wat als de medewerker zich bedenkt?

    Een werknemer kan zich maar één keer in de zes maanden beroepen op deze bedenktermijn. Dit betekent dat je, als je na een beroep op de bedenktermijn een nieuwe vaststellingsovereenkomst met die werknemer sluit, meteen zekerheid hebt. De werknemer mag namelijk niet opnieuw terugkomen op zijn besluit om deze nieuwe overeenkomst te tekenen. De twee weken bedenktermijn zijn dus maar één keer van toepassing in een periode van zes maanden.

    Meer weten hoe je een vaststellingsovereenkomst afsluit?

    Lees het stappenplan ontslag met wederzijds goedvinden voor meer tips. Ook kun je gebruik maken van een specialist die je helpt dit ontslag voor te bereiden of zelfs het gesprek te voeren. Ook maakt hij de vaststellingsovereenkomst voor je op en sta je niet voor onverwachte verrassingen.

    Bedenktijd vaststellingsovereenkomst / bijgewerkt 1 januari 2021